2016. március 4.

Epekő

Ki ne ismerne olyan embert, aki nem bajlódott epekővel? Ez egy nagyon gyakori probléma. Nézzük hogyan alakul ki!

A hasnyálmirigy enzimjei lebontják a szénhidrátot, zsírt. A nagy zsírmolekula lebontásához a hasnyálmirigynek némi segítségre van szüksége és az epe fog a zsír lebontásában segíteni. A nagy zsírmolekulát az epe, mint egy kalapács, apró darabokra töri. Ezeket a kisebb zsírdarabokat a hasnyálmirigy enzimjei már képesek feldolgozni. Az epét a máj termeli. Az az epe, ami nem használódik fel az emésztés során, az epehólyagban tárolódik. Az epehólyagban tárolódott epe ötszörösére koncentrálódik, mivel a víz kivonódik belőle.


Mint az első ábrán is látható, az epéből is és a hasnyálmirigyből is kis vezeték vezet a vékonybélbe. (A zöld csövek) Ezen a kis csövön folyik az epe a vékonybélbe az epehólyagból, illetve a másik csövön a hasnyálmirigy emésztőenzimjei a hasnyálmirigyből. A sárgás, hólyagos szerű rész a hasnyálmirigy, ahol az Y alakú zöld cső látható.  A második ábrán azt is jól láthatjuk, hogy a májból is a kis csövecskén a vékonybélbe tud folyni az epe és hogy ez a cső az epéhez is vezet.

Az első ábrán láthatjuk, hogy a kis epekövek a csövecskébe szorultak, elzárva ezzel az epe útját, így az nem tud szabadon áramolni. Mivel az epe nem tud a kövektől szabadon áthaladni és a vékonybélbe folyni, ez esetben vissza is áramolhat a májba oda, ahonnan útnak indult.
Az ilyen visszaáramlott epe nem csak a májba. de akár a véráramlatunkba is bekerülhet. Mivel az epe sárgás színű, ezért ha a vérbe kerül, bőrünk és szemfehérjénk sárgásabb színű lesz (Jaundice). A magas bilirubin szint következménye a sárgulás. A bilirubin akkor termelődik, amikor a máj lebontja a régi vörösvértesteket.  Amikor kis gyerekek besárgulnak és nagyon magas a bilirubin szintjük, azt kezeléssel csökkentik, hogy elkerüljék az agykárosodást. A bilirubin epével ürül ki a szervezetből, illetve vizelettel.

Az elfogyasztott étel az emésztés első szakaszában még meglehetősen nagy darabokban van jelen (Chyme). Ez a chyme nagyon savas,  ezért mikor a bélrendszerbe kerül bizonyos hormonok termelődnek. Az egyik ilyen hormon a Secretin. Ez a hormon segít a bél Ph értékét szabályozni. Egyrészt serkenti a hasnyálmirigyet, hogy termeljen bikarbonátot, ami semlegesítő hatású, másrészt megakadályozza a gyomorsav termelődését.
A másik hormon a Cholecystokinin (CCK), ami stimulálja az epehólyagot, hogy engedje ki az epét, valamint a hasnyálmirigyet, hogy termeljen emésztőenzimeket. A zsírsav és bizonyos aminosavak stimulálják a CCK termelődését.



CCK és cukorbetegség:
Egy tanulmányban a nem inzulinfüggő cukorbetegek és a nem cukorbetegek CCK szintjét összehasonlítva, az orvosok megfigyelték, hogy a nem cukorbetegek szervezetében jóval több (5.6) CCK volt jelen, mint a cukorbetegek szervezetében (1.9). Ez arra enged következtetni, hogy a szervezet alacsony CCK szintje összefüggésbe hozható a magas vércukorral. Ezt az is bizonyítja, hogy miután a tanulmányban résztvevő cukorbetegek szervezetébe CCK-t fecskendeztek, a tesztétkezés után ezen cukorbetegek vércukra nem emelkedett túl magasra.


Az epe összetétele: 
víz, koleszterin, epesav, epesó, fehérje, bilirubin, zsírsav. Ha az epében sok az epesó, koleszterin vagy bilirubin, ezek megkeményedhetnek és epe illetve májkövet képezhetnek. Az epesó a koleszterinből képződik a májban.
A koleszterin oldódik az epében, viszont ha túl sok koleszterin van az epében, akkor nagyon telített lesz és ez a többlet koleszterin megkristályosodva epekővé alakul. Az epekövek 80-90 százaléka megkristályosodott koleszterin. Az étrend, ami magas zsiradékban, legfőképp telített zsírban, ösztökéli a májat a koleszterintermelésre növelve az epekő kialakulásának esélyét. Ezzel szemben a rostok csökkentik az epekő kialakulásának esélyét, mivel a rost megköti az epesót, így kevesebb epe szívódik vissza a májba, így a szervezet összkoleszterin szintje alacsonyabb lesz. Ha elkerüljük az állati eredetű ételek fogyasztását, akkor is csökkenhet a szervezetünk koleszterin szintje, hiszen a növényi eredetű ételekben nincs koleszterin. Ez az egyik oka annak, hogy a növényi étrenden élő embereknek kilencszer kevesebb esélyük van az epekő kialakulására.
Az epe kb. 80 százaléka a májban újrahasznosodik. A többi 20 százalék távozik a testből csökkentve a koleszterinszintet. Egy felnőtt kb. 400-800 ml epét termel naponta.

Epe és bélbetegségek:

A gyulladásos bélbetegségek azon országokra jellemzők, amik étrendje gazdag húsban és tejtermékben. A gyulladásos bélbetegségek nagyon ritkák azon országokban, ahol növényi étrenden élnek az emberek. A rostok segítik csökkenteni a tüneteket és a következő ételek elkerülése is: tejtermékek, csoki, búza, citrusfélék, zsírok.
Egy tanulmányban olyan Crohn betegeket figyeltek meg, akik éveken át súlyos hasmenésben szenvedtek (20 vagy annál többszöri székelés naponta).

A magas zsír étrend helyett alacsony zsír étrendet vezettek be a betegeknél és 2-3 napon belül jobbulást észleltek. Egy egészséges ember vékonybelének utolsó szakasza, az ileum, visszaszívja a máj által termelt epét. A Crohn betegségben szenvedő emberek vékonybelének ezen szakasza károsodott, így nem tudja visszaszívni az epét, ezért az a vastagbélbe kerül, ahol irritációt okoz. Ezen betegeknél segít az epe csökkentése, így kevesebb epe tud a vastagbélbe jutni. Csökkentve az étrendbeli zsírt, kevesebb epe fog termelődni, a rostokat pedig növelve azok megkötik az epét, ugyanakkor felszívják a vizet is a székletből, így a széklet keményebb lesz nem hasmenéses állagú. Sok colitis ulcerosaban szenvedő beteg javulást ért el a tejtermékek (tejfehérje) kiiktatásával. Az allergiás reakciókat okozó ételek megvonása is sokszor segít.


Bálrák, mellrák:
A gyulladásos bélbetegségek növelik a bélrák kockázatát. A magas zsír, koleszterin, alacsony rosttartalmú étrend elősegíti a bélrák kialakulását.
Az epesav, különösen a másodlagos epesav rákkeltő. Az elsődleges epesav a máj által termelődik, a másodlagos epesav a bélben levő baktériumok eredménye. Az epesav stimulálja a baktériumok szaporodását, ami átalakítja a máj által termelt elsődleges epesavat másodlagos epesavvá. A másodlagos epesav rákkeltő és a vérbe jutva elkerülhet a test egyéb részéhez pl. mell. Rákkeltő epesavat találtak koncentráltan a mellciszta folyadékában, 100-szor annyit, amennyit a vérben találtak. Valami oknál fogva az epesav szívesen vándorol a mellbe.


Rádióaktivitással megjelölve az epesavat megfigyelték, hogy a bélből az epesav rohamosan eljuthat a mellhez. A frissen mellrákkal diagnosztizált nők szervezetében 50 százalékkal több epesavat mértek. A magas zsírtartalmú étrend összefüggésbe hozható a bél illetve mellrákkal. A növényi étrenden élők széklete kevesebb epét, azaz kevesebb rákkeltő anyagot tartalmaz. Akár 70 százalékkal is kevesebb másodlagos epesav lehet a növényi étrenden élő emberek szervezetében. Növényi étrenden egy hét alatt akár felére is csökkenhet a másodlagos epesavat előállító baktériumok tevékenysége. A másodlagos epesav hatására a szabadgyökök száma megnövekedik és ez elősegíti a DNS roncsolódását, ami elősegíti a rák kialakulását.

Egy tanulmány, amely során a résztvevőket 12 napon át növényi étrendre állították, megfigyelték, hogy a résztvevők szervezetében 13-szor kevesebb volt a hydroxyl szabadgyök termelés. A hydroxyl szabadgyök az egyik legrosszabb fajta szabadgyök, ami a bélrák kialakulásának veszélyét is megnövelheti. Növényi étrenden a szabadgyökök termelődése nagymértékben lecsökken.

A székrekedésben szenvedő nők nagyobb mellrákveszélynek vannak kitéve. Ennek egyik oka az, hogy a székrekedés megnövelheti a mutagének termelődését és felszívódását. Ez az anyag meggyorsítja a DNS mutációt elősegítve a rák kialakulásának lehetőségét. Ez az anyag a vérrendszerbe kerülve eljuthat a mellszövetekbe. 100 évvel ezelőtt a komoly székrekedést műtéttel oldottak meg, mégpedig úgy, hogy a bél egy részét kivágták. Ezeknél a betegeknél a potenciális rákos elváltozások a mellben eltűntek. Néhány évvel később 1500 nőt megfigyelve megállapították, hogy 4-szer nagyobb mellrák rizikó mutatkozott azoknál a nőknél, akiknek hetente kétszer vagy ennél kevesebbszer volt székletük. Akiknek naponta többször volt székletük (2-szer, 3-szor) , azoknál volt a legalacsonyabb a rizikó a mellrákra.

Mára már legalább 15 tanulmány kimutatja, hogy az epesav roncsolja a DNS-t. Sajnos az emberek többsége nem eszik elég rostot, mivel inkább a húst, tejterméket, tojást tartják előnyben, ami nem tartalmaz rostot, így nem sok rost kerül a bélrendszerbe, így nincs, ami felszívja az epesavat. Ha a széklet gyorsan halad át a bélen, kevesebb epe tud visszaszívódni. A rost ehhez hozzásegít. Érdekes módon a növényi étrend függetlenül a rosttartalomtól segít az epesavat kiüríteni a szervezetből. A növényi étrend sokkal több epesavat tud megkötni, mint a nem növényi étrend, még akkor is, ha a két étrend azonos rosttartalommal rendelkezik.

Próbáljunk egészségesebben étkezni!


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz