2016. március 4.

Kezdő program

3 hetes kezdőprogram:

Azoknak, akik olvasgatták az oldalam és szeretnék kipróbálni a növényi étrendet, javaslok egy 3 hetes kezdő programot. 3 hét nem olyan hosszú, hogy ne lehessen egy programot kipróbálni. Még egy tyúk is képes ennyi ideig a tojásokon ülni. A 3 hét viszont elegendő ahhoz, hogy a változások észrevehetőek legyenek.

Készen állsz?

Azt javaslom, mielőtt belevágunk a programba, készüljünk fel, így könnyebb és hatásosabb lesz ez a 3 hét.  

Mik a teendők? 

1. Tájékoztasd kezelő orvosod, hogy nagy fokú változást teszel étrendedben. Ezt különösen fontos megbeszélni a kezelőorvossal azoknak, akik valamilyen betegségben szenvednek, illetve valamilyen gyógyszert szednek. Példának okáért a 3 hét alatt jelentősen csökkenhet a vérnyomás, koleszterin, vércukor, így a gyógyszerek adagját esetleg csökkenteni kell. Vagy egy vesebeteg nem mindegy mit eszik stb.

2. Ha már úgy is orvosodnál jársz, csináltass néhány tesztet! A 3 hét után ismételd meg a tesztet. Ez azért fontos, mert egyes adatok jelentősen javulhatnak és ez ösztönzést ad a további egészséges étkezéshez. Töltsünk ki ilyen formátumot két példányban. Mielőtt elkezdjük a programot és a 3 hét elteltével is. A kettőt hasonlítsuk össze!




















3. Az étrenddel kapcsolatos általános szabályok, amit erre a 3 hétre szigorúan tartsunk be:
a) válasszuk a gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket (bab, lencse), burgonya (fehérburgonya, édesburgonya, yamgyökér), tojásmentes tészta, teljes értékű gabona (árpa, köles, rizs, rozs stb.) és teljes kiőrlésű kenyér (azt javaslom erre a 3 hétre kerüljük a búzából készült termékeket), zöldek (spenót, petrezselyem zöldje, jégsaláta stb.)

b) kerüljünk mindenféle
-    húst (csirke, sertés, marha, hal, sonka, felvágott, kolbász stb.), belsőségeket (máj, zúza, hurka stb.)  
-    tejterméket (tejet, túrót, tejfölt, joghurtot stb.)
-    tojást
-    zsiradékokat (vajat, rámát, disznózsírt, olajat stb.)
-    előcsomagolt ételeket, amikben adalékanyagok vannak, az ilyen ételízesítőket is. Törekedjünk a friss természetes ételre.

4. Gyűjtsünk néhány receptet. Próbáljunk ki néhány ételt és jegyezzük le recepttel együtt azokat, amik ízlenek. Reggelire, napközben, rágcsálnivalókat, édességeket.

5. Töltsük fel konyhánkat, hogy mindig legyen kéznél egészséges étel.
Könnyen tárolhatók a konzervdobozban, befőttesüvegben árult babok, borsók, sárgarépa, kukorica stb. Fagyasztott zöldségek. Teljes értékű gabonák, lisztek. Tészták, burgonya, rizs. Szárazbab, lencse.

6. Szerezzünk be olyan edényeket amiben párolni tudunk zöldségeket, burgonyát. Nem tapadó edényeket. Sütőpapírt.



7. Ha megtehetjük, otthonunkból varázsoljuk el a nem kívánatos ételeket, mert ha szem előtt vannak könnyebb bűnbe esni.

Ha úgy érezzük készen állunk, akkor kezdjük el a 3 hetes programot!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz