2015. december 26.

Ízületi gyulladás

Kisebb- nagyobb mértekben ízületünk begyulladhat. Ez a gyulladás érinthet egyetlen ízületet vagy akár több ízületet is. Ezen ízületek merevségével, duzzanatával, melegségével, vörösségével, fájdalmával és funkció csökkenésével jár az ízületi gyulladás. Nőket, férfiakat egyaránt érinthet ez a probléma minden korcsoportban, de az idősebb korban gyakoribb. A köszvény általában a nagylábujjon alakul ki, a rheumatoid arthritis(ízületi gyulladás) a kezeken. A kialakulás oka lehet többféle: fertőzés, autoimmun betegség, anyagcserezavar vagy egyéb betegség vonja magával.

Rheumatoid arthritis:
(Ízületi gyulladás:)


A rheumatoid arthritis egy autoimmun betegség. A test saját védőserege támadja az ízületeket. Sok esetben egyes ételek okozzák ezt az ízületi gyulladást és az adott étel elhagyása után a fájdalmak akár teljesen meg is szűnhetnek. Nézzük a leggyakrabban előforduló ételeket, amik rhemuatoid arthritist (ízületi gyulladást) okozhatnak:

1, Tej:
A panaszok gyakran megszűnnek röviden a tej és tejtermékek elhagyása után. Hogyan okozhatnak a tejtermékek rheumatoid arthritist? A tejben lévő fehérje egy szakasza megegyezik az ízületeink fehérjének egy szakaszával. Amikor a test antitesteket termel a tej fehérje ellen, a fehérjeszakasz hasonlósága miatt antitesteink saját ízületeinket is megtámadhatják. (molecular mimicry). A tej hasonló módon okozhat egyes típusú cukorbetegséget is, ez esetben a tejfehérje és a bétasejtek fehérjéjenek egyes szakaszainak a hasonlósága miatt. A fájdalom megszűnése a tejtermék elhagyása után akár egy-két héttel megszűnhet.

2, zsírok, olajok
3, búza, kukorica
4, Nagyon ritkán bizonyos zöldség vagy gyümölcs


Köszvény:



A köszvény kialakulása:

1. lépés Purin: Ez az anyag megtalálható az ételben is és sejteinkben is.

2. lépés Húgysav: A máj lebontja a purint és egy melléktermék keletkezik; a húgysav (uric acid). Ettől a húgysavtól a szervezet próbál megszabadulni úgy, hogy a vese kiszűri. Amennyiben a vese nem megfelelően működik, nem tud elegendő húgysavat kiszűrni, így több húgysav gyülemlik fel a szervezetben mint kellene. Ugyanakkor ha túl sok termelődik a máj által és a vese nem győzi azt kiszűrni, ez esetben is megemelkedhet a húgysav szint a szervezetünkben.

A normál húgysav szint (laborok enyhén más értékeket állapíthatnak meg normál szintre) :
férfiak esetében: 3.4 - 7 mg/dl
nőknél: 2.4 - 6 mg/dl
Amennyiben a húgysavszint 10 mg/dl felett van, az megnövelheti a köszvény kialakulásának a veszélyét. A szervezetben lévő túl sok húgysav (hyperuricemia) előidézhet köszvényt, vesekövet, veseelégtelenséget. A veseköveknek általában a 10 százaléka húgysav eredetű. Azok a betegek, akiknek köszvényük van, gyakran vesekövet is tapasztalhatnak. Azon betegek 20 százalékánál is előfordulhat ez a fajta vesekő, akiknek nincs köszvényük, de magas a húgysav szintjük.

3. lépés: A szervezetben felgyülemlett húgysav megkristályosodik (monosodium urate) és lerakódik a csont körül elsősorban a nagy lábujjnál.



Az ábrán látható tűszerű pálcikák a húgysav kristályok, amik a két csont összeérésénél lerakódnak. Az immunrendszer érzékeli ezeket az anyagokat, a fehérvérsejtek megtámadják őket és ebből adódik a gyulladás. A sok kristályok lerakódást alkothatnak (az ábrán a két csont közötti gyöngy alakú gombok jelképezik a lerakódásokat) . A gyulladás eldeformálódáshoz és fájdalomhoz is vezethet.



Hamis köszvény
Hamis köszvény (Calcium pyrophosphate deposition disease CPDD):
A köszvényhez hasonló betegség. Hasonló lerakódásokat alkot, de ezek a lerakódások nem húgysav, hanem kalcium eredetűek. A köszvény leginkább a férfiakat érinti, a hamis köszvény pedig általában az 50 feletti nőket.


Degenerative arthritis:
A hamis köszvényen kívül még a köszvényt gyakran összetévesztik a degenerative arthritissel (osteoarthritis) is. Ez esetben a kor előrehaladtával a porc és a csont roncsolódásáról van szó.

A vizsgálatok módjai és hatásossága:

1, Kézi tapintás - nem túl hatásos

2, Röntgen - a köszvényt csak akkor mutatja ki ha már a lerakódások is jelen vannak. Azonkívül nem tudja megállapítani, hogy ez valóban köszvény vagy hamis köszvény mert csak a lerakódást érzékeli de annak anyagi összetételét nem.

3, Vérvétel: a húgysavszintet mérik. Ezzel az a baj, hogy azon betegnek is lehet a vérvétel időpontjában normál húgysav szintje, akinek már jelen van az ízületeknél a lerakódás.

4, Folyadékminta az ízületből: Azt vizsgálják, hogy van-e a folyadékban kristály.
Ez esetben ha a kristályok jelen vannak, még mindig nem lehet tudni, hogy köszvényről vagy hamis köszvényről van szó. Speciális mikroszkóppal meg lehet vizsgálni, hogy a rombusz alakú kalciumkristály vagy a tű alakú húgysavkristály van jelen.

Fogyás:
A fogyás is előidézhet köszvényt különösen azoknál az embereknél, akiknek már volt ilyen problémájuk. A fogyás során feloldódó zsírsejtből felszabadul a húgysav így bekerül a véráramlatba és eljut az ízületekig. Egyes fogyókúrázók, akik fogyókúrába kezdenek, 6 hónapig a Cholchicine gyógyszert szedik, naponta 0,5 mg-ot azért, hogy megelőzzék a köszvény újra kialakulását.

Kerülendő és segítő ételek:
A magas purin tartalmú ételek több húgysavat fognak eredményezni a szervezetben, így ezeket érdemes minél jobban kerülni. Ilyen a hús, belsőségek, hal és egyéb tengeri állatok. Érdekes módon a purin tartalmú növények nem okoznak köszvényt.

Magas purin szintet okozhat meg az alkohol, túlsúly, pajzsmirigy alulműködés, anyagcserezavar (pl cukorbetegség), vese elégtelenség (ilyenkor a vese nem tud megfelelő mennyiségű purint kiszűrni) , a szervezet “elsavasodása” ezért érdemes lúgosító ételek fogyasztására törekedni. A koffeines tartalmú italok is megemelik a húgysavszintet, ugyanis a koffein túl sok folyadékot von el a szervezetből és ha nem hidratált a szervezet, koncentrálódik a húgysav. A cukrok és cukros üdítőket kerülni kell. Nem a természetes cukrokat mint a gyümölcs, hanem a finomított cukrokat, a különböző szirupokat. A vizelethajtó gyógyszerek is hozzásegíthetnek a magas húgysavhoz.

Iktassuk étrendünkbe:
Zeller szár, zellermag kivonat
Fekete cseresznye

Gyümölcsök, amik malic savat vagy citric savat tartalmaznak
A zellerszárban (angol zeller) található egy anyag (3nB), ami megakadályozza a húgysav képződését. A fekete cseresznyéről már 1950-ben megjelentek írások. A benne található anyag megakadályozza az egyik enzim oxidálódását, ami szükséges a húgysav kialakulásához.

Javasolt gyümölcsök:
Alma (különösen a zöld alma), körte, barackfélék, vörös áfonya, földiszeder, banán, dinnye, citrom, narancs, lime, eper, málna, egres, ananász, articsóka, paradicsom. A magnézium is megakadályozza a húgysav képződését, ezért érdemes enni magas magnéziumtartalmú ételeket. Sajnos hónapokba telhet míg a szervezetből kiürül a húgysav. A paleo és egyéb alacsony szénhidrát tartalmú diéták elterjedésével megnövekedett a köszvényes betegek száma is. Törekedjünk a növényi alapú étrendre.

Dr. Neal Barnard könyvében a következőt írja: A kutatások a következő ételeket azonosították be, mint arthritist kiváltó ételek:
tejtermék (ez a legáltalánosabb), kukorica, hús, búza, tojás, citrus gyümölcsök, burgonya, paradicsom, dió félék, kávé.


Budai Éva

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz