2015. december 20.

Szénhidrátot a cukorbetegnek!

Magas szénhidrát étrenddel kezelik a cukorbetegeket!

Gondolom a cím sokak számára megdöbbentő. A szénhidrát nem más, mint cukor. A cukorbetegnek már egyébként is sok cukor van a vérében, ezert is javasolja kezelőorvosa a csökkentett szénhidrát étrendet, napi 150g körülit. (150-200g/ nap 4-6 adagban elosztva.) Hogyan lehet hasznos egy magas szénhidrát (magas cukor) étrend egy olyan ember számára , aki már így is magas vércukorral rendelkezik? Kérdezzünk meg egy cukorbeteget, aki elmondja egyetlen banántól hogy felugrott a cukra!


Akkor mégis hogyan lehetséges az, hogy egyes kezelőorvosok magas szénhidrát étrendet írnak elő cukorbetegeiknek? És miért van az, hogy egy átlag cukorbeteg vércukra egy kis gyümölcstől magasra szökken, ennek ellenére Robby Barbaro (1-es típus) gyümölcsön él és napi 600-700g szénhidrát bevitel mellett sincs több inzulin igénye, mint azoknak a cukorbetegeknek, akik alacsony szénhidrát diétát követnek?

Dr Cyrus Khambatta, aki maga is egyes típusú cukorbeteg, miért él több mint 10 éve gyümölcs étrenden és ajánl cukorbeteg klienseinek is magas szénhidrát étrendet? Miért észlel javulást az a kettes típusú cukorbeteg miután megnöveli a szénhidrát bevitelét, akinek régebben egy fél gyümölcs is fellökte a vércukor szintet? Hogyan létezhet az, hogy ugyanannak a betegnek, akinek egy fél gyümölcs is gondot okozott, egyre kevesebb gyógyszerre van szüksége, sok esetben teljesen elhagyhatja összes cukorbetegségre felírt gyógyszereit, miután nagymértékben megnövelte a szénhidrát mennyiségének bevitelét? A statisztika szerint az újonnan diagnosztizált cukorbetegek száma továbbra is nő. A cukorbetegek többségének egészségi állapota az évek során folyamatosan romlik, ezért egyre több gyógyszerre, olykor akár inzulinra is szükség van. A kezelések ellenére a betegek gyakran szenvednek a szövődményektől is mint vese elégtelenség, neuropátiás fájdalmak, amputáció stb.


Fékezhetetlen betegség a cukorbetegség? 

Miért érünk el ilyen szegényes eredményeket országszerte? Ha a jelenlegi kezelések ilyen csekély eredményeket hoznak, nem lenne itt az ideje, hogy másként kezeljük a cukorbetegeket? Nem ismerünk egy hatásosabb módszert?

Dr Neal Barnard (a Physicians Committee for Responsible Medicine alapító elnöke) nemcsak kutatta ezt a módszert de teszt alá is vetette. 2003-ban elnyerte a National Institutes of Health $350.000 kutatási támogatását, hogy tesztelje az alacsony zsírtartalmú, vegán étrend cukorbetegségre gyakorolt hatását, ami 3-szor jobb eredményt mutatott mint a cukorbetegeknek javasolt hagyományos étrend.

Bár ez az új étrend az Amerikai Cukorbeteg Szövetség ajánlásai között szerepel, ennek ellenére a szakemberek többsége még mindig nem ismeri ezt a módszert, így nem is ajánlja cukorbetegeinek. Ma már sok orvos tisztában van azzal a ténnyel, hogy a kettes típusú cukorbetegség elkerülhető, és ha már kialakult visszafordítható feltéve ha a testben még nem keletkeztek visszafordíthatatlan károk. Már csak a betegeket kell felvilágosítani e hatásosabb módszerről; az alacsony zsírtartalmú, teljes értékű, növényi alapú étrendről és tudatni velük miért és hogyan növeli a magas zsírtartalmú étrend a cukorbetegség kockázatát, előrehaladtát.



Mi a cukorbetegség és hogyan válunk cukorbeteggé? 
A szó “cukorbetegség” tulajdonképpen olyan mint egy gyűjtő fogalom, ami a szervezetben található különböző rendellenességekre utal a test különböző pontján (izom, máj, hasnyálmirigy), aminek közös tünete a magas vércukor szint. Inzulinrezisztencia a máj és izom sejtjeinél lép fel, csökkentett inzulin termelés vagy annak hiánya pedig a hasnyálmirigyben. Ez a cukorbetegség valódi oka, ez kellene hogy a kezelés középpontjában álljon, nem a magas vércukorszint. A helyes étrenden a cukorbetegség egyes kiváltó okai részben vagy teljesen visszafordíthatók.


Mielőtt a részletekbe mennénk, hogy pontosan mi okozza az inzulin rezisztenciát és az inzulintermelés hanyatlását, nézzük az egészséges szervezet hogyan dolgozza fel a cukrot. Az elfogyasztott ételünk többnyire zsírból, szénhidrátból illetve fehérjéből áll. Ezek a tápanyagok az emésztőrendszeren keresztül felszívódnak és a véráramba kerülnek. A hasnyálmirigy béta sejtjei érzékelik mennyi tápanyag van jelen és annak megfelelően inzulint termel. (Nem csak szénhidráthoz, lásd inzulin index.) Amikor ezek a tápanyagok a sejthez érnek, szeretnének a sejtbe bejutni, hogy táplálják a testünket. Csakhogy egyedül képtelenek átjutni a sejtmembránon keresztül, így egy szállító szállítja be őket a sejt belsejébe. Többféle szállító létezik. A cukrot hordozó szállító neve GLUT4. Ez a cukrot szállító GLUT4 mint egy taxi parkol a parkolójában és csak akkor megy a sejtmembránhoz, hogy a cukrot beszállítsa, ha üzenetet, utasítást kapott rá.


Hogyan jut az üzenet a GLUT4- hez?
Az inzulin receptor küldi az utasítást a GLUT4-nek miután az inzulin a receptorra csatlakozott. Az üzenet az inzulin receptortól a GLUT4hez érkezik számos enzimen keresztül. Tehát az inzulin az inzulin receptorra csatlakozik, az inzulin receptor aktiválódik, az aktivál egy enzimet, ami aktivál egy másik enzimet, és így haladunk mindaddig mígnem eljutunk a GLUT4hez. Amikor a GLUT4 megkapja az üzenetet, a sejt membránhoz megy és beszállítja a cukrot a sejtbe, ami a mitokondriumokban elég vagy elraktározódik glycogen formájában későbbi használatra. Ha nincs inzulin, ami aktiválja az inzulin receptort, vagy az inzulinreceptor által küldött üzenet nem érkezik a GLUT4hez, a cukor képtelen a sejtbe jutni, így a sejten kívül a vérben felhalmozódik. Ekkor vércukor szintünk magas lesz.


A cukorbetegség két fő csoportja az egyes és kettes típus.

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség következménye. A saját testünk által termelt antitestek megtámadják a béta sejteket és elpusztítják azokat. Jelenleg kevés tudott arról mi okozza ezt az autoimmun betegséget de az eddigi kutatások arra utalnak, hogy az egyik lehetséges kiváltó ok a tehéntej fehérje. Testünk antitesteket termel a tehéntej fehérje ellen. A tehéntejben lévő fehérje egy része ami aminosavak láncolatából áll megegyezik a béta sejtben található fehérje egy részével. (Egy 17 aminosavból álló szegment a tehéntej fehérjén megegyezik a béta sejten lévő fehérje egyik szegmentével) Antitesteink csak a fehérje szerkezetét figyeli, a fehérje szerkezet hasonlósága miatt pedig a béta sejtek fehérjéit is támadja (Molecular mimicry). Ezért a tehéntej vagy az olyan tápszer, ami tehéntejet tartalmaz, az egyes típusú cukorbetegség lehetséges kiváltó oka lehet. Mivel inzulinra szükség van az inzulin receptor aktiválásához, az inzulint pótolni kell. Sajnos ha egyszer a béta sejtek elpusztultak, az egyén élete végéig szükség szerint inzulint kényszerül adagolni . Inzulin érzékenységét maximalizálva elősegítheti a beadott inzulin hatékonyságát, így az inzulin mennyiség igényét csökkentheti.

Most térjünk át a kettes típusú cukorbetegségre, ami némiképp különbözik az egyes típustól. 2-es típusú cukorbetegségben nagyon sokan szenvednek. Egy betegség kialakulásának két fő oka lehet: helytelen táplálkozás és a felhalmozódott méreganyagok. Az optimális egészség elérése érdekében olyan élelmiszereket érdemes fogyasztanunk, ami táplálja a testet, és azokat az élelmiszereket kiiktatni, amik roncsolják a szervezetet. Tanácsos egy vérvételnek is alávetni magunkat, hogy meggyőződjünk arról nincs -e valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányunk. Cukorbetegekre különösen jellemző egyes vitamin illetve ásványi anyag hiány és ezek hiánya is nagy mértékben befolyásolja a vércukor szintet illetve az esetleges neuropátiás fájdalmakat. A szervezetünkben felhalmozódott méreganyag (higany, túl sok hem vas, PCB) is összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel. Méregtelenítéssel hozzásegíthetjük testünk egyensúlyának visszaállítását. Általában a halfélék túl sok higanyt és PCB-t tartalmaznak, a hem vas (ami felhalmozódva inzulin rezisztenciát okoz) pedig az állati eredetű ételekben fordul elő.

Vashiányt próbáljuk meg tengeri hínárral, algával pótolni. Szeretnék említést tenni különböző parazitákról, férgekről, baktériumokról, vírusokról is , mivel ezek a bennünk élő parányi élőlények mérgező anyagot bocsátanak ki. Ráadásul azt vallják, egyes paraziták a hasnyálmirigybe is bejutnak és roncsolják a béta sejteket. A legtöbb 2-es típusú cukorbeteg megfelelő mennyiségű inzulint képes termelni de azok nem hatékonyak. Egyik fő kiváltó ok a telített zsírok.

A zsíroknak csak a zsírsejtben lenne szabad felhalmozódniuk , az izomsejten belül nem. Amikor a zsír az izomsejten belül felhalmozódik (intramyocellular lipid), a szabad zsírsav melléktermékei blokkolják az üzenetet továbbító enzimeket (PI3K, Akt) ezért nem jut az üzenet a GLUT4-hez. Mivel a GLUT4 nem kapja meg az üzenetet, így nem tudja a cukrot a sejtbe szállítani. A hasnyálmirigy fokozza az inzulintermelést, hiszen több inzulin szükséges ahhoz, hogy a cukor a sejtbe jusson. Megjelenik a megemelkedett inzulinszint (hyperinsulinemia), a 2-es típusú cukorbetegség első tünete. Ha nem figyelünk az étkezésünkre, az inzulinrezisztencia tovább fokozódhat és a megemelkedett inzulinszint sem lesz képes a vércukrot a megfelelő szinten tartani. Ekkor megjelenik a magas vércukorszint is, a 2-es típusú cukorbetegség második tünete. Amikor az emelkedett vércukor egy bizonyos szintet elér, a beteget 2-es típusú cukorbetegnek diagnosztizálják.

Mint látjuk maga a betegség már a diagnosztizálás előtt jóval hamarabb elkezdődött. Az illető gyógyszert kap a magas vércukor (a cukorbetegség tünetének) csökkentésére. A hasnyálmirigy béta sejtjei a folyamatos túlterheléstől, illetve a telített zsírok NEFAs (non esterified fatty acids) roncsolása következtében károsodnak, és a beteg idővel inzulinra kényszerülhet. Azonkívül ezek a felhalmozódott zsírsavak a máj elzsírosodásához is hozzásegítenek és mint tudjuk a máj épp úgy mint a hasnyálmirigy fontos szerepet játszik a vércukor szinten tartásában.

Továbbá a sejten belüli zsírok a mitokondriumokat is elnyomják, így a sejt nemcsak a cukrot de a zsírt is kevésbé fogja tudni elégetni, ami csak fokozza a zsír további felhalmozódását a sejten belül. Mivel az izom összehúzódás következtében a mitokondriumok száma növekedik, ezért ha meg akarjuk növeli a mitokondriumok számát, érdemes rendszeresen sportolni és a telített zsírok bevitelét csökkenteni. Az állati eredetű ételek átlagban magas zsírtartalmúak, aminek nagy része általában telített zsír. Idevenném még a kókusz zsírt is, aminek szinten magas telített zsírtartalma van. Persze nemcsak a zsírok jelenthetnek veszélyt de a sok állati eredetű fehérje is, mivel gyulladást idéznek elő a szervezetben és a gyulladás mint tudjuk összefüggésben van a cukorbetegséggel. Ha már megemlítettük a gyulladást, térjünk ki a húsban lévő endotoxin baktériumra, ami endotoximiat okoz. Ha az ebédünk húsból és köretből állt, ebéd után arteriáink merevebbé válnak, gyulladásos állapotba kerülnek és ez a gyulladásos állapot több órán át fennáll.

Mivel az állati eredetű ételek sok telített zsírt, állati fehérjét, felhalmozódott méreganyagokat tartalmaznak, ezért érdemes megfontolni az alacsony zsírtartalmú, teljes értékű, növényi étrendet. Ez azt jelenti, ajánlatos kerülni a zsírokat, olajokat, húsféléket, tej- és tejterméket, tojást és inkább a zsírszegény növényi étrendre összpontosítani, ami friss gyümölcsből, zöldségből, teljes kiőrlésű gabonákból, lencséből, babból, burgonyából (különösen édesburgonya), tésztából pl durumtészta, zöldekből és hasonló teljes értékű növényből áll. Ezen az étrenden nemcsak a vércukorszintünk fog javulni de a koleszterin szintünk is és a vérnyomásunk is. Ráadásul hozzásegít az optimális testsúly eléréséhez. 2015. május 25-én a Nutrition & Diabetes folyóiratban a kutatók közzétették, hogy az alacsony zsírtartalmú, növényi étrend jó hatással van a neuropátiás fájdalmak csökkentésére is. Mivel a növényi ételek szénhidrát tartalma magas, ezért ezen az étrenden kalóriánk kb 75-80%-a  fog szénhidrátból származni. Tehát ez egy magas szénhidrát tartalmú étrend. Ezért hangsúlyozza Dr Milton Mill a szénhidrát megnövelését cukorbetegek kezelése esetén. Természetesen nem a finomított szénhidrátról vagy cukorkáról, coca coláról van szó, hanem a teljes értékű növényi ételekről. És ezzel egy időben a zsírok csökkentése elkerülhetetlen.


Az USA-ban mára már több ezer cukorbeteg ért el nagyon jó eredményeket, sokuk teljesen elhagyva az éveken át szedett gyógyszereiket. Nem csak orvosok de életmód tanácsadók is sikeresen alkalmazzák ezt az étrendet cukorbetegség kezelésére. Ezek után érthető, hogy a szénhidrát nem probléma, sohasem volt az. Az inzulin rezisztencia megszüntetésére kell koncentrálnunk és a béta sejtek további roncsolódásának megfékezésére. Visszatérve a rejtélyes Robby Barbaro esetére, ő arra törekszik, hogy inzulin érzékenységet maximalizálja és ne tetőzze a már meglévő bajt (inzulin termelés hiánya) inzulin rezisztenciával is. Ezért a beadott inzulinok hatékonyan tudnak működni és nagy mennyiségű szénhidrátot is megengedhet magának. Az a kettes típusú cukorbeteg, akinek még van elég inzulin termelése, miután megszünteti az inzulin rezisztenciát, megszűnik a cukorbetegség összes tünete is. Ezért sikerül ezeknek a betegeknek teljes mértékben elhagyniuk a gyógyszereiket és nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása sem okoz nekik gondot. Orvosaik azt állítják a cukorbetegség már nem mutatható ki. Ne hagyatkozzunk csak a gyógyszeres kezelésre! Térjünk át a helyes életmódra a jobb egészség érdekében!


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz