2016. március 13.

Omega 3 és Omega 6

Az Omega 3 és Omega 6 zsírsav eszenciális zsírsavak, mert nem tudjuk őket előállítani, ezért étkezéssel kell őket bevinni a szervezetünkbe. A nevüket arról kapták, hogy hol van a kettős kötés a szén atom között a láncolaton. Az Omega 3-nak a harmadik, az Omega 6-nak a hatodik szénnél van a kettős kötés.



Érdekes módon csak és kizárólag a növények képesek létrehozni kettős kötést a 3. és a 6. szénatomnál. Sem a hal vagy bármelyik más állat, sem az ember nem képes erre. Emlékszünk, hogy a fehérjéhez szükséges esszenciális aminosavakat is a növény képes előállítani nem az állatok. A növények által előállított Omega 3 zsírsav az alpha-linolenic acid (ALA). Az Omega 6 zsírsav pedig a linoleic (egy "n" betű a különbség). A kis halak hozzájutnak az ALA-hoz amikor megeszik a hínárokat, algákat. Ezután az ALA egy részét átalakítják hosszú láncolatú zsírrá mint eicosap-entaenoic sav (EPA) és docosa hexaenoic sav (DHA). Az EPA- t, és DHA-t a testzsírjukban tárolják. Az emberi szervezet is képes az ALA-ból megfelelő mennyiségű EPA-t és DHA-t előállítani. (A "szívinfarktus" bejegyzés alatti oldalamon olvashatsz bővebben arról, hogyan használja fel szervezetünk az EPA-t és DHA-t.) Elegendő Omega zsírsavakhoz tudunk jutni növényekből, nincs szükségünk semmilyen állati eredetű ételek fogyasztására. Bár sokan azt gondolják a hal és halolaj a legmegfelelőbb Omega zsírsav forrás figyelmen kívül hagyva, hogy a hal a legmegfelelőbb higany forrás nem Omega zsírsav forrás. Bővebben olvashatsz erről a halról szóló bejegyzésemben. Sok növény tartalmaz Omega 3 zsírsavat többek között a lenmag is. Érdemes az Omega 3 és Omega 6 arányára is figyelni, mert sokan túl sok Omega 6 zsírsavat fogyasztanak.




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz