2016. március 17.

A tej


Nagyszüleink a frissen fejt tejet itták, és a tej mint élet, erő, egészség van számon tartva. Gyermekkoromban iskolatejként ittuk egy-két kiflivel. Gondolom azért szervezték oly nagy erővel a tej és nem az alma osztogatását az iskolámban, hogy mi gyerekek majd erős csontozattal rendelkezzünk, hiszen köztudottan a tej csonterősítő. Élet, erő, egészség, csonterősítő! Mi kell még? A tej egy igazi csodaszer, ezért is van számon tartva úgy, hogy mindenkinek kellene fogyasztania a jobb egészség érdekében.

Én mégis arra kérem a kedves olvasót, hogy elfogultság nélkül nézzünk utána ennek a csodaszernek.
A tehén sok tejet képes adni, hiszen a kis boci sokat iszik. Mára már kiment a divatból a tehén tartása és leginkább farmokon tenyésztik a teheneket. Gondosan ki is válogatják a jól tejelő teheneket. Egy jó farm tehén 40 liter tejet ad naponta, egy még jobb 80 litert de a világrekord tehén 120 liter tejet adott egyetlen nap alatt. Bár ez a tej mennyiség nem természetes, nagyszüleink tehene is sok tejet adott. A kis boci, ami már születésekor is jó nagy (egy babához viszonyítva) rohamosan még nagyobb állattá nő rövid időn belül. Úgy néz ki a tehéntejtől lehet nőni, és azok a farmerek is akik sok tehéntejen nőttek fel, általában jó nagy darabok.

Az összes emlősöket összevéve, az emberi tejben van a legkevesebb fehérje, és az emberi tejben a legalacsonyabb a fehérje aránya a savóhoz képest. A tehéntej sokkal fehérebbnek néz ki mint az emberi tej, mert több fehérje van benne.
Azt mondjuk a fehérje szükséges a növekedéshez, így valószínű ezért is nem felejtette ki az
Anya Természet a tejből a fehérjét. Hasonlítsuk össze egyes állatok tejében levő fehérje mennyiségét azzal, mennyi idő szükséges a növekedés során, hogy testük duplájára nőjön.


Megfigyelhetjük, hogy átlagban, ha egy állat rövidebb idő alatt éri el születési súlyának kétszeresét, a tejben levő fehérje mennyisége is nagyobb, hiszen a gyors növekedéshez több fehérje szükséges. Az ember viszonylag lassan nő. 120 nap alatt duplázódik meg születési súlya, ezért tejében is kevés fehérje van, mindössze 1.2 mg/l. A patkány ezzel ellentétben mar 4.5 nap alatt megduplázza születési súlyát, ezért a tejében jóval több fehérje van; 11.8 mg/dl. Az Anya Természet nem csak hogy nem felejtette ki a fehérjét a tejből, de arra is ügyelt, hogy annak mennyisége megfelelő legyen az adott faj utódjának növekedéséhez. Ha a sok fehérje miatt isszuk a tejet, akkor érdemesebb a patkánytól elcsenni egy keveset. Születéskor az ember még teljesen tehetetlen, agya még mindig fejlődik. A boci inkább arra törekszik, hogy fizikailag fejlődjön jobban. A tehéntej ehhez a növekedéshez hozza is segíti és egy nagy, erős állat fejlődik ki a bociból. Az emberi tej pedig segít az agy tovább fejlődésében, és intelligens emberekké cseperedünk. Ezért ha tehéntejen nő fel a gyerek, akár nagyra is nőhet, mint sok tehénfarmer, aki sok tejet ivott. Érdemes anyatejet adni annak a babának, mert így megfelelőképpen tud az agya tovább fejlődni születés után. (Tehéntejet egyébként is javasolt NEM adni gyermekeknek 1 éves kor alatt). Megfigyelések szerint azon gyerekek, akik tehéntejen növekedtek, alacsonyabb IQ-val rendelkeznek, mint azok a gyerekek, akik anyatejen nőttek fel.

A kazein egy fehérje, ami az emberi tejben és a tehéntejben egyaránt megtalálható. Emésztéséhez egy különleges enzim szükséges, a rennin. A kis baba és a kis boci szervezetében is megtalálható ez az enzim, hiszen élete első szakaszában anyatejből nyeri táplálékát. Mivel a kazein nagyon nehezen emészthető, ezért az emberi emlőben kis csomók vannak, amik egy bizonyos baktériumot ( bacillus bifidus) állítanak elő, és a tej ezzel a baktériummal kerül a baba szervezetebe, így a tejben lévő fehérje emésztése könnyebb lesz. Tehát ez a baktérium es a rennin emésztőenzim könnyíti meg a tej emésztését. Amikor egy emlős elválasztódott a szopástól, szervezete megszűnik rennint termelni, igy nem lesz képes a továbbiakban tejfehérjét emészteni megfelelőképpen. Nincs is szükség tejre, mivel a szoptatás után minden állat áttér a neki megfelelő étrendre. Ha megfigyeljük az emlősöket a természetben, minden emlős élete első szakaszában fogyaszt anyatejet (aminek összetétele a saját fajának igényeihez igazodik), és a szoptatási időszak után egyetlen emlős sem fogyaszt többé tejet, így nincs is szüksége a rennin enzimre szervezetének. Az ember talán az egyetlen kivétel, aki nem csak felnőtt korában fogyaszt tejet az elválasztás után, de ráadásul a másik faj tejét fogyasztja.

Érdekes módon a tehén vagy kecsketejet megisszuk meg ha bolti is, de ha egy szoptatós anyuka lefejne egy pohár jó házi, friss tejet, bizonyára undorodva utasítanánk vissza. Pedig az friss, és ráadásul saját fajunk teje is. A tejben nem csak fehérje, hanem cukor is van. A tejben levő cukrot laktóznak hívjuk. A laktózt egy enzim segítségével bontjuk le, aminek a neve laktáz. Ez a laktáz enzim a Föld népességének nagy részénél az elválasztás után megszűnik létezni. Az európai emberek nagy mennyiségben fogyasztanak tejet egész éven át, így a szervezetük általában termel laktàzt. Mi nem adtuk fel a tejet. Sok nemzet gyermekei a szoptatást befejezve többet nem ittak tejet vagy fogyasztottak bármilyen tejterméket. Pl Ázsia.

A laktáz szétbontja a tejcukrot (laktózt) a két összetevőjére: glukóz és galaktózra. A galaktóz még mindig nem megfelelő a szervezet számára, ezért egy enzim (béta-galactosidase) a baba szervezeteben a galaktózt átalakítja glukózzá. A glukózt a szervezet könnyen fel tudja használni. A szoptatós időszak után szervezetünk nem termeli ezt az enzimet. Ugyan a legtöbb európai ember szervezeteben a folyamatos tejfogyasztás miatt a laktáz enzim jelen van, hogy a laktózt glukózra és galaktózra bontsa, de a béta-galactosidase enzim nincs jelen, így a nyert galaktózt nem tudja szervezetünk glukózzá alakítani. Ez a probléma, mert mit csinálunk ezzel a galaktózzal, amit szervezetünk nem tud glukózzá alakítani , így nem tudja azt felhasználni? Ez a galaktóz a szervezet szamara egy idegen anyag. Nem igazan tud testünk vele mit kezdeni, elemészteni, ezért elraktározza a bőrben, szemben. Ez a lerakodott galaktóz idővel felhalmozódhat.

Laktóz intolerancia:
A lakosság hány százaléka laktóz érzékeny?



Kicsit más felosztásban:



Mint látjuk, a Föld lakosságának nagy százaléka laktóz érzékeny, így nem is képes tejet vagy bármiféle tejterméket fogyasztani mert azonnal hasfájással ülne a WC-n. Mégis azt állítják az embernek mint fajnak szinte elengedhetetlen étel a tej.


Koleszterin:
A tej elősegíti a koleszterin szint emelkedését is szervezetünkben. Akinek már egyébként is magas a koleszterin szintje, a tejtermékek fogyasztásának csökkentése vagy elhagyása segíthet. Mi az első számú étel, ami a legjobban felviszi a koleszterin szintünket? A tojássárgája. És a második számú ilyen étel? A zsírszegény tej. Meglepő, de így van. A benne levő fehérje miatt.


Vashiány:
 A tej blokkolja a vas felszívódását, ezért vashiányos embereknek mindenképp javasolt a tejtermek elhagyása. Mivel a vashiány is és a túl sok vas is problémát okoz és annak pótlása is kényes, mindenképp kérjük orvosunk segítségét, ha vas szintünk nem megfelelő.

Cukorbetegség:
Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását a jelenlegi tudomány összeköti a tejben lévő fehérjével. A Diabetológia folyóirat 1994-ben közzétette, hogy a gyermekkori tejfogyasztás megnövelheti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét (Diabetologia 1994; 37 (4): 381-387).
Hogy mi módon okoz a tej egyes típusú cukorbetegséget, arról bővebben olvashatsz a “Tej és 1-es típusú cukorbetegség” bejegyzésemben.
A korai tehéntej fogyasztás másfélszeresére növelheti az egyes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét . Diabetes Care 1994; 17 (1): 13
Cukorbetegség nem alakul ki cukorbetegségre hajlamos patkányoknál, amiket az első 2-3 hónapban tehéntej mentes étrenden neveltek. Ez arra utal, hogy a tejfehérje előidézheti a betegség kialakulását. New England Journal of medicine 1992; 327 (5) : 302-307


Róma és London kutatói egy tanulmányban 47 újonnan diagnosztizált inzulinfüggő beteget vizsgáltak meg és a betegek 51 százaléka rendelkezett olyan immun sejttel, ami a tejfehérje (beta caseine) fogyasztás során termelődik. A nem cukorbetegekből álló kontroll csoport mindössze 2.7 százaléka rendelkezett ezzel az immun sejttel.








Az ábrán látható, hogy egy ország népe minél több tehéntejet fogyaszt, annál nagyobb az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása.

Meddőség / petefészekrák:
A vérben felhalmozódott galaktóz hatással lehet a petefészekre és meddőséget vagy petefészekrákot okozhat. Az európai országokban négy párból egy segítséget kér a teherbeeséshez.
Daniel W Cramer a Harvard orvosi egyetem munkatársa összefüggésbe hozta a galaktóz fogyasztását a petefészekrákkal. Kíváncsi volt, a termékenységet is befolyásolja-e a galaktóz, ezért több ország népeiről készített jegyzetet. 36 ország női lakosságát es azok termékenységét viszonyította a tejfogyasztáshoz. A magas tejfogyasztás a csökkent termékenységgel hozható összefüggésbe. A termékenység hanyatlása már olyan fiatal nőknél is kimutatható, akik mindössze 20-24 évesek. Erről be is számolt az American Journal of Epidemiology folyóiratban.
Férfiak: a sperma mozgékonyság és spermaszám alacsonyabb lesz tejfogyasztás során.

Szürkehályog:
A galaktóz sérti a szemlencsét és szürkehályoghoz vezet. Digestive Disease and Sciences 1982; 27: 257-64

Ételallergia:
A tej az egyik olyan étel, ami leggyakrabban okoz ételallergiát. Ráadásul a teszt sokszor ki sem mutatja, mivel leginkább pozitív eredményt a másodlagos allergia mutatja.

Hasmenés vagy székrekedés?
Vegyünk egy fehér európai kis gyereket és egy fekete afrikai kis gyereket. Mi történik a tejfogyasztás hatására? Az afrikai kisgyerek hasmenést és hasfájást észlel mert laktóz érzékeny, az európai pedig székrekedést. A tej lehet hasfogó is és hashajtó is :)
Krónikus székrekedést okozhat a tehéntej, számolt be a New England Journal of Medicine; október 15, 1998.
65 olyan gyerekeket figyeltek meg, akik csupán 3-15 naponként tudtak székletet produkálni. A tehéntejet megvontak a gyerekektől, és 49 gyereknél (68%) két héten belül megszűnt a székrekedés. Ismét étrendjükbe iktatva a tehéntejet, a székrekedés újra fennállt 48-72 órán belül. A tehéntej fogyasztásakor nem csak a székrekedés volt jelen, de egyéb allergiás reakciók is, mint orrfolyás, asztma, ekcéma.
A “Sajt” című bejegyzésemben olvashatsz arról, miként okoz a tejtermek székrekedést.
Váladékképzés:
Ízületi gyulladás:
Bélbetegségek:
Migrén:
Asztma
Kólika - hasfájás, különösen babáknál:
Ötből egy baba hasfájós. Gyakran a tehéntej a probléma oka. A tejet fogyasztó szoptatós anyáknak hasfájós babájuk lehet. Én a tehéntej alapú tápszerekre is odafigyelnek (bár ezt nem említi az előadó orvos, és nem tudom az okozhat-e hasfájást a babánál). Pediatrics 1991;87 (4): 439-444

Csontritkulás:
A csontritkulás egyik fő oka a túl sok fehérje. Minél több állati fehérjét fogyasztunk, annál nagyobb esélyünk van a csontritkulásra. Ha a tej erősíti a csontot, miért van az, hogy a nagy tejfogyasztó országok (pl Norvégia) első helyen állnak csontritkulás terén? Aranyérmet érdemelnek a sok csonttörésért.

Leukémia:
A tesztelt újszülött bocik 59%-ban Bovine Leukémia Virus (BLV) antitestet találtak. Canadian
J of Comparative Medicine 1979; 43 (2): 173-179
Veszélyt jelenthet-e a tehénben lévő leukémia vírus az ember számára? Ha megiszunk egy pohár tejet a benne levő vírussal és ezt rendszeresen tesszük, növeljük-e a leukémia kialakulásának veszélyét? Egy biztos. A megfigyelések nem zárják ki ezt a lehetőséget. Az USA egyik államában (Iowa), ami tejállamként van emlegetve, a leukémiás betegségek előfordulása magasabb mint a nemzeti átlag. Amerikan Journal of Epidemiology 1980 ; 112 (1) :80-92
Pennsylvania laboratóriumában Bovine Leukemia Virust (BLV) tenyésztettek emberi sejtben. Az 1980-as tanulmány kimutatta az emberi leukémia száménak növekedését azon területeken, ahol magas volt a Bovine Leukemia. Science 1981 ; 213 (4511): 1014-1016.

Liszterózis:
A liszterózis komoly betegség.A tejbe kerülő listeria baktérium a pasztőrözést túlélik, kitűnően szaporodnak hűtő hőmérsékleten.

Fül-orr fertőzés:
Gyerekeknél gyakran előforduló fülfertőzést okozhat a tehéntej. Gyakori lehet a folyamatos orrdugulás is. Ha gyermekednek rendszeresen faj a füle, vagy be van dugulva az orra, próbáld meg pár hétre elvonni tőle a tejterméket, és figyeld meg, van-e javulás?

Daganatos betegségek:
Talán ha egy olyan ételt kellene megneveznem, ami a legjobban előidézi a rákos sejtek
növekedését, a tejet nevezném meg. A benne levő fehérje (casein) ésIGF1 növekedési
hormon nagyon erősen elősegítik a daganatok növekedését.

Fertőzés:
A tej kitűnő módja a fertőzés továbbítására, írja a Journal of the American Medical Association 1984;252:2048-2052

Egyéb betegségek:
Maga a tejipar folyóirata számol be arról, hogy sok olyan betegség, mint a tuberkulózis, brucellosis, torokgyík, skarlát, Q-láz, gyomor-bél hurut, átadható a tejjel.
Journal of dairy science 1988;71:2809-2816

A tej fogyasztása során fellépő gyakori panaszok lehetnek: krónikus fáradtságérzés, erős fejfájás, mozgásszervi fájdalmak (musculosceletal pain), hiperaktivitás, ágybavizelés, allergia, asztma és légzési nehézségek, váladékképzés, plakkok képződését elősegíti (oxidalt koleszterin miatt), pattanás, ízületi gyulladás, az ideg beteg ségek, pl MS, a tej alacsonyabb IQ-hoz segíthet, prosztata fertőzés.
(A weboldalamon sok betegségről olvashatsz részletesen)

Káros anyagok a tejben:
Baktériumok, vírusok, antibiotikumok, hormonok, rovarirtószerek, genny stb.
Hasonlítsuk össze a pasztőrözött bolti tejet a nyers tejjel!
A nyers tejben sok a lactobaktérium és alig van benne patogén. A bolti, pasztőrözött tejben
nincs lactobaktérium, mind elpusztult a pasztőrözés során. Viszont van benne patogén.
Túlélték a pasztőrözést, és most tudnak szaporodni tovább a tejben. A tej nem fog megsavanyodni, de kialakulhat a büdösség a patogének miatt. A tej nem megsavanyodni fog, hanem megrohadni.

Mennyire savasít?
Gyümölcs: -3.1*
Zöldség: -2.8*
Hús: 9.5
Érett sajt: 23.6
*A mínusszal jelölt számok lúgosító hatásúak.

Tej és kalcium
Mi törekszünk a sok kalcium bevitelre. Az átlag USA-beli 1400 mg kalcium bevitelen gyakran csontritkulással küzd. Az átlag vidéki afrikai 350 mg kalciumon nem is ismeri a csontritkulást. A tejben levő kalcium csak 25%-a szívódik fel. A tej viszont kitűnően savasítja a szervezetünket, és ezt valahogy ellensúlyozni kell. A zöld levelekből nyert kalcium könnyebben felszívódik, és a szervezetet sem savasítja. A kalciumról olvashatsz bővebben a “kalcium” bejegyzésemben.

Bevallom, a tejről regényt lehetne írni, de remélem egy kis ízelítőt sikerült adnom. Egyes orvosok azt vallják, talán a tej a legkárosabb étel, és csak úgy emlegetik “a méreg koktél”. A tejtermékek elhagyása nem könnyű, hiszen süteményekben és sok más áruban jelen vannak.


Budai Éva

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz