A gyárakból nagyon sok higany került vizeinkbe. Amikor halat vagy hal olajat fogyasztunk, higanyhoz jutunk. A higany átalakul egy nagyon mérgező anyaggá (methyl mercury=higany) és ez az anyag az állatok zsírjában koncentrálódik egyre nagyobb koncentrációban előfordulva, ahogy haladunk a táplálékláncon felfele. Amikor egy közepes hal megeszik 10 kisebb halat, a 10 kis hal szervezetéből az összes methylmercury a nagyobb hal szervezetébe kerül. Jön a még nagyobb hal, ami megeszik 10 közepes halat, aminek egyenként 10 kis halból szerzett összes methylmercury a szervezetében van.
A tápláléklánc tetején az ember van (ha csak nem lesz eledele egy éhes cápának) és az ember szervezetébe kerül az a hal, aminek testében nagy mértékben koncentrálódott a methylmercury. Az embernél előforduló krónikus higany mérgezés oka a tengeri állatok fogyasztása. A higanymérgezés a szív, a vese, az immunrendszer, az idegrendszer károsodását okozza. Az agyban a higanymérgezés a motorikus ideg zavarait, memória veszteséget, tanulási zavarokat, és depressziós viselkedést okozhat. A higanyon kívül a hal és hal olaj egyéb mérgező anyagokat is tartalmaz, ami elősegíti a rák kialakulását és károsítja a reproduktív rendszert.
A higany nem csak az agyat és a vesét mérgezi, de hatással van az erekre is. A szabad gyökök képződését elősegítve hozzájárul a gyulladáshoz, vérrögképződéshez, a vérerek izmainak működési zavarához.
A hal, is mint egyéb más állat sok fehérjét, zsírt, koleszterint tartalmaz és semmi rostot vagy szénhidrátot. (A sok állati fehérje káros, lásd oldalamon a fehérjéről szóló bejegyzésemet. )
Hasonlítsuk össze a halfélék és egyéb húsok koleszterin tartalmát!
Sügér 60
Rák 55
Tőkehal 53
Makréla 51
Lazac 40
Csirke 36
Disznó 28
Marha 32
Tojás 272
Láthatjuk, hogy a halnak nagyon magas a koleszterin szintje.
...................................