2016. január 31.

Hal


A gyárakból nagyon sok higany került vizeinkbe. Amikor halat vagy hal olajat fogyasztunk, higanyhoz jutunk. A higany átalakul egy nagyon mérgező anyaggá (methyl mercury=higany) és ez az anyag az állatok zsírjában koncentrálódik egyre nagyobb koncentrációban előfordulva, ahogy haladunk a táplálékláncon felfele. Amikor egy közepes hal megeszik 10 kisebb halat, a 10 kis hal szervezetéből az összes methylmercury a nagyobb hal szervezetébe kerül. Jön a még nagyobb hal, ami megeszik 10 közepes halat, aminek egyenként 10 kis halból szerzett összes methylmercury a szervezetében van.

A tápláléklánc tetején az ember van (ha csak nem lesz eledele egy éhes cápának) és az ember szervezetébe kerül az a hal, aminek testében nagy mértékben koncentrálódott a methylmercury. Az embernél előforduló krónikus higany mérgezés oka a tengeri állatok fogyasztása. A higanymérgezés a szív, a vese, az immunrendszer, az idegrendszer károsodását okozza. Az agyban a higanymérgezés a motorikus ideg zavarait, memória veszteséget, tanulási zavarokat, és depressziós viselkedést okozhat. A higanyon kívül a hal és hal olaj egyéb mérgező anyagokat is tartalmaz, ami elősegíti a rák kialakulását és károsítja a reproduktív rendszert.


A higany nem csak az agyat és a vesét mérgezi, de hatással van az erekre is. A szabad gyökök képződését elősegítve hozzájárul a gyulladáshoz, vérrögképződéshez, a vérerek izmainak működési zavarához.

A hal, is mint egyéb más állat sok fehérjét, zsírt, koleszterint tartalmaz és semmi rostot vagy szénhidrátot. (A sok állati fehérje káros, lásd oldalamon a fehérjéről szóló bejegyzésemet. )

Hasonlítsuk össze a halfélék és egyéb húsok koleszterin tartalmát!


Sügér    60
Rák    55
Tőkehal    53
Makréla    51
Lazac    40

Csirke    36
Disznó    28
Marha    32
Tojás    272

Láthatjuk, hogy a halnak nagyon magas a koleszterin szintje.




...................................

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
A weboldalt készítette és szerkeszti: Szalontai Teréz